Zintuiglijk en inclusie

De zintuiglijke toestellen en attributen zijn gemaakt om de zintuigen te prikkelen. Soms met als doel om extra goed naar te kijken voor ervaring van beweging of kleur, bij andere voor geluid. Weer andere toestellen zijn weer bedoeld om aan te voelen.

Onderdeel van de zintuiglijke toestellen zijn de Taaltuin speeltoestellen. De Taaltuin is gericht op het bevorderen van taalontwikkeling bij jonge kinderen in de basisschoolleeftijd. Minder taalvaardige kinderen krijgen een steuntje in de rug, omdat ze in de buitenruimte op een speelse manier kunnen oefenen wat ze op school leren. Het ontwerp van de Taaltuin door Fenneke Hordijk en Mathieu Gielen is er op gericht om spelen met taal en leren te verbinden. Iedere plek heeft een link met taal(leren) en is gericht op speelplezier, samenwerken en uitdaging. Het project is ‘taalsociaal’ omdat het in een wijk of buurt, scholen en peuterspeelzalen, ouders en kinderen bij elkaar brengt en met elkaar door het spel verbindt. Burgemeester Ahmed Aboutaleb opende in 2015 de Taaltuin in Spangen, Rotterdam. Er zijn meer toestellen in ontwikkeling, waardoor de Taaltuin nog meer uitgebreid zal worden. Een van deze nieuwere toestellen, de Onderstebovenglijbaan, heeft Jan Terlouw onthuld.

Bekijk hier van de Taaltuin de brochure, het artikel van Buiten Spelen, het artikel van Publieke Ruimte, of beluister het radiofragment van radio Rijnmond.