Coördinatietoestellen

Coördinatietoestellen zijn speciaal ontworpen beweegtoestellen waarbij de coördinatie centraal staat. Ze stimuleren kinderen om te bewegen en te balanceren, waarbij precisie en behendigheid vereist zijn. Het vergt oefening en geduld om de bewegingen goed te coördineren, maar als kinderen regelmatig oefenen op de toestellen, zullen ze merken dat ze niet zo gauw meer uit evenwicht raken.

Voordelen van coördinatie trainen met coördinatietoestellen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het oefenen van coördinatie met behulp van coördinatietoestellen, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Coördinatie-oefeningen dragen bijvoorbeeld bij aan verbeterde evenwichts- en stabiliteitsvaardigheden. Door regelmatig coördinatie-oefeningen te doen, wordt het lichaam getraind om beter te reageren op veranderingen in balans en stabiliteit, waardoor je minder snel uit evenwicht raakt.

Cognitieve vaardigheden

Coördinatie-oefeningen zijn niet alleen goed voor de lichamelijke ontwikkeling van kinderen, ook hun cognitieve vaardigheden worden getraind. Om een coördinatie-oefening succesvol uit te voeren, bijvoorbeeld om in één keer over een balanceerstam te lopen zonder eraf te vallen, is een goede concentratie vereist. Zodra de aandacht even wordt afgeleid, is de balans snel zoek. Ook het doorzettingsvermogen wordt vaak flink op de proef gesteld op een coördinatietoestel. Het kan een paar pogingen kosten om een oefening goed uit te voeren, waarbij het kind van de balk valt of een balanceerstammetje mist. Vallen, opstaan en weer doorgaan is dan een leerzame ervaring voor het kind.

Verschillende soorten coördinatietoestellen

Er zijn verschillende soorten toestellen om coördinatie-oefeningen op uit te voeren. Zo zijn er bijvoorbeeld de eenvoudige balanceertoestellen zoals de balanceerstam of de huppelpalissaden. Op deze toestellen ben je volledig op je eigen kracht en balans aangewezen; als je een misstap zet of uit balans raakt heb je niks om je aan vast te houden. Hierdoor zijn deze eenvoudige toestellen een onweerstaanbare uitdaging voor jong en oud.

Er zijn ook balanceertoestellen waarbij meerdere uitdagingen worden samengevoegd in één toestel. De balanceerparcoursen of balanceercombinaties bestaan vaak uit balanceerstammen, touwen, ladders en netten. Op elk van deze onderdelen worden de kinderen op een andere manier uitgedaagd en worden er andere spiergroepen aangesproken.

Een populair coördinatiestoestel bij kinderen is de loopbrug. Zo’n wiebelende brug, met soms zelfs losse planken die door kettingen bij elkaar worden gehouden, is weer een hele andere uitdaging dan een balanceerstam. De onderdelen van het toestel zijn continu in beweging, wat voor een hoop plezier zorgt maar ook om aardig wat spierkracht vraagt.

Coördinatietoestellen op maat

Heeft u bepaalde wensen voor een coördinatietoestel en staat het toestel dat u zoekt niet bij ons standaard assortiment? We denken graag met u mee om een toestel op maat te ontwerpen. Neem hiervoor contact met ons op.

Direct een offerte aanvragen? Voeg de toestellen waarin u geïnteresseerd bent toe aan uw favorieten en vul het offerteformulier in.