Projecten in avontuurlijk en natuurlijk spelen en beleven

Goede Speelprojecten richt speel- en beweegomgevingen in voor gemeenten, speeltuinen, onderwijs & kinderopvang, de recreatie- en de zorgsector. In 1999 zijn wij gestart met de inrichting van speelomgevingen in parken en openbare speelomgevingen met het duurzame robiniahout. Destijds werd robinia door slechts een handjevol houtverwerkende producenten van speeltoestellen toegepast. Dit duurzame hardhout stond niet bekend als productiehout omdat het niet door de freesmachine gehaald kon worden voor een industriële productie. De handmatige verwerking die dit hout vereist is nog steeds een specialiteit waar het nodige vakmanschap voor nodig is. Robinia is de enige Europese hardhoutsoort die zonder verduurzaming in de grond mag worden geplaatst, te danken aan haar duurzaamheidsklasse I-II. Juist daarom koos Goede Speelprojecten (voorheen bekend als Goede Speelsystemen), voor dit ecologische, duurzame hout. Daarnaast bracht de uitstraling van speeltoestellen met speelse vormen iets bijzonders teweeg: de vraag naar maatwerk speeltoestellen in duurzaam hout ontstond. De weg werd gebaand voor Avontuurlijk Spelen, een uiting die Goede vanaf het begin propageerde.

De “grillige” uitstraling van het hout in zijn natuurlijke vorm was vernieuwend, maar de onbekendheid met robinia wierp vele vraagtekens op. Was het wel “hufterproof”? Paste het in een stedelijke omgeving? Ging het wel lang mee? De in de afgelopen decennia door ons ingerichte openbare speel- en sportplekken in Nederland en België zijn het bewijs.

Spelen

het zit in onze natuur

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat (buiten)spelen en bewegen een positieve invloed heeft op kinderen en jongeren. Hoe groener en avontuurlijker de speelomgeving, hoe groter het gunstige effect op de verstandelijke, motorische en sociaal-emotionele vorming. Spelen in de natuur zet aan tot creativiteit en avontuurlijk spelen. Tijdens het buiten spelen leren kinderen omgaan met de elementen en al spelend ontdekken ze de wereld en de natuur. En jong geleerd is oud gedaan; wie in zijn jeugd veel beweegt, is op latere leeftijd niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal fitter. Natuurlijke, avontuurlijke en uitdagende speelomgevingen blijven aantrekkelijk, ook voor jongeren en volwassenen.

Onze duurzame speeltoestellen en inrichtingen voor natuurlijk en avontuurlijk spelen zijn blikvanger bij tal van gemeenten, schoolpleinen en speeltuinen in Nederland en België. Goede Speelprojecten is tevens trotse leverancier van robiniahouten speeltoestellen bij een aantal gerenommeerde attractieparken en natuurspeeltuinen.

Laat u inspireren door onze inspiratiebrochure met voorbeelden van gerealiseerde projecten.