Totale make-over in SportInGenk Park

Totale make-over in sportingenk park

De Stad Genk investeerde fors in de toekomst van het SportinGenk Park. Een grondige make-over van de buitenruimte, een miljoenen kostende investering maakte het park nog attractiever voor de bezoeker.

Een nieuw multifunctioneel plein – de Esplanade, een state-of-the-art skateterrein en een activiteitenstrip die ruimte biedt aan wandelaars en fietsers. Dit wordt volgens het Stadsbestuur dé sportieve trekpleister van Genk en omstreken. Genk gaat voor groene sport. Na de realisatie van de nieuwe sport- en turnhal en de renovatie van het zwembadcomplex van enkele jaren geleden, betekent de heraanleg van de buitenruimte andermaal een grote toegevoegde waarde voor het Park. Door toevoeging van een reeks nieuwe sportieve en recreatieve elementen werd het activiteitenaanbod in het sportbos uitgebreid. Gymnastiek, basket, tennis, hockey, trampolinespringen,...

Flinke kleuters, speelse kinderen, stoere jeugd, iedereen vindt hier wel een sport die bij hem past! Maar je kunt ook alleen of met familie of vrienden aan sport doen, ongebonden en wanneer het je uitkomt. Zo kan je met jouw kleuter het vlinderpad afleggen. Dt is een wandeling in het kinder-fit-o-meter parcours met leuke, spannende hindernissen; vanaf wanneer de rups zich uiteindelijk ontpopt tot vlinder.

De stoere jeugd gaat skaten of zich uitleven in de kinderjungle.

Volwassenen zijn misschien al aan het sporten, maar willen eens iets anders? Of hebben even ‘stilgezeten’ en terug naar meer beweging?

Er is een hindernissenparcours, een fitnessplatform en een calisthenics-opstelling. Behendigheid, lenigheid en lichaamskracht worden hiermee getraind. Er is een Finse looppiste van 6,5 km. En heel fraai: bij zonsondergang verlicht!

Voor medioren en senioren eveneens voldoende activiteiten. Niet alleen het sporten op zich, maar ook sociale contacten tijdens het sporten zorgen voor een goed welbevinden. En wandelen, misschien zelfs snelwandelen, is vrijwel bereikbaar voor iedereen, maar een spelletje petanque kan ook. Ook voor mensen met een beperking zijn er veel mogelijkheden en voorzieningen. Het hernieuwde SportinGenk Park werd 22 september 2018 officieel in gebruik genomen.

Lees hier de brochure van SportinGenk of het bericht van Architectura.

Kindvriendelijke hoogbouw in sociaal-pedagogisch perspectief

Ooit, in de jaren zeventig, was de galerijflat een broedplaats voor pril gezinsgeluk en alleen al in 1970 bouwde men in Nederland in één jaar 150.000 flatwoningen (een nooit meer geëvenaard aantal). Maar al snel ontstond er een imagoprobleem: te smalle, eentonige gaanderijen, de pislucht in de trappenhuizen, drugsdealers die kantoor houden in de bergingen, afval op de te smalle balkons of in de directe omgeving. De begane grond is tenslotte niemandsland, daarnaast vind je anonimiteit, gehorigheid en ga zo maar door. Al snel had de flat afgedaan en werd bestempeld als een uiterst ongewenste woonvorm. Zeker voor kinderen.

Lees het hele arikel hier van Kindvriendelijke hoogbouw.

Gewoon als het kan, speciaal indien nodig

Gewone mensen en mensen met een beperking? Het lijken soms twee aparte werelden. Terwijl we ons juist niet moeten focussen op een defect. Eigenschappen als niet (goed) kunnen horen of zien maken inderdaad deel uit van een persoon, maar mensen zijn méér dan alleen oren en ogen. Inclusie denkt niet in termen van ‘wij’ en ‘zij’, maar in termen van “Wij zijn allemaal mensen en wij zijn sowieso verschillend”.

Goede Speelprojecten richt zich nadrukkelijk op het onbeperkt buitenspelen van kinderen en jongeren met een handicap. Inmiddels groeit de belangstelling bij veel gemeenten voor het ontwerp ‘fun4all’; want meedoen is verbinden.

Lees hier de volledige publicatie in Dropzone (juni 2018) Gewoon als het kan, speciaal indien nodig.

De 'leer'kracht van het schoolplein

Een groene speelplaats brengt kinderen in contact met de natuur en stimuleert ze tot meer bewegen.

De scholieren ervaren de school als leuker, ze voelen zich er beter in hun vel, er wordt minder ruzie gemaakt, minder gepest en ... een groen schoolplein draagt bij aan het concentratievermogen.

Lees hier het volledige publicatie in Dropzone (februari 2018) De leerkracht van het schoolplein.

Genderspecifiek beleid

Vrouwen en kinderen laatst?

Pleidooi voor een genderspecifiek beleid bij de inrichting van de openbare ruimte.

"Vrouwen en meisjes delen de openbare ruimte met mannen en jongens, maar beleven haar anders"

Kies een willekeurig pleintje in een stad of dorp en kijk er een paar uur rond. Overdag ziet u kinderen spelen, meisjes en vrouwen fietsen en flaneren, of zitten op een bankje. Maar zodra de avond valt, verandert het tafereel. Groepjes jongens en jonge mannen, skaters, pannavoetballers en jongeren op scooters domineren nu het straatbeeld. De openbare ruimte en haar leefbaarheid zouden nochtans gendergelijk moeten zijn. Waarom blijft dit masculiene straatbeeld dan toch zo herkenbaar?

Download hier de volledige versie van dit artikel

Grootbrengen door kleinhouden

Perfectionistische ouders kweken kwetsbare kinderen. Een pleidooi van Jan Ooms en At van Steijn voor het toestaan van meer weloverwogen risico's tijdens de opvoeding van kinderen.

Ouders, kinderopvang en basisscholen lijken overmatig behept met het bieden van overbescherming. Peuters en kleuters die in de buggy of met de auto naar school en kinderopvang worden gebracht, jonge kinderen die aan de hand worden gehouden, valdempende ondergronden op het speelplein, het (leren) fietsen met behulp van zijwieltjes, enzovoorts. Allemaal met de beste bedoelingen, maar opvoeders bewijzen de motorische ontwikkeling van hun kinderen met deze zorg geen dienst. Een kind dat nooit uit een klimrek valt, leert immers ook niet hoe hij dat de volgende keer kan voorkomen.

Download hier het volledige artikel