Wiptoestellen

Een wip is een speeltoestel dat bestaat uit een lange blak die in het midden scharnierend is opgehangen. Aan beide zijden bevindt zich een wipplaats. Door hierop plaats te nemen en zich af te zetten, gaat één kant omhoog. Op het hoogste punt zet degene op de andere kant, die zich op dat moment op het laagste punt bevindt, zich af. Het speeltoestel beweegt op deze wijze op en neer, hetgeen "wippen" wordt genoemd.

Veertoestellen

Waarschijnlijk zijn veertoestellen (veerelementen) historisch gezien de meest traditionele speelobjecten. Ga maar na: een kleurrijk speeltoestel voor de allerkleinsten als variant op het klassieke hobbelpaard (oorsprong 17de eeuw). Met dien verstande dat het toestel niet alleen voor- en achterover gaat, maar ook zijwaartse bewegingen kan maken. Veerelementen (ook bekend als wipkippen) zijn geliefd bij kleine kinderen door de vanzelfsprekende speelbeweging. Ze stimuleren evenwicht en geven rust en ontspanning. Het verdient aanbeveling om een aantal veerelementen bij elkaar te zetten zodat er samenspel kan ontstaan.

Bijzondere veerelementen en wiptoestellen

Nog steeds worden er nieuwe varianten ontwikkeld: de Surf Spinner (een spannende stawip en tegelijkertijd een draaitoestel) spreekt zelfs tieners aan. En wat te denken van de impulswip? Zelfs leuk voor wie ‘speels’ volwassen is.

Speciaal voor rolstoelgebruikers is er de rolstoelwip in hout en staal. Dit wiptoestel is uiteraard ook geschikt en voor gebruik door mensen zonder beperking en kan als verrassend en speels element in een park toegepast worden.