Veer- en wiptoestellen

Veertoestellen en wiptoestellen zijn al generaties lang geliefd bij kinderen en volwassenen. Ze bieden niet alleen plezier en ontspanning, maar stimuleren ook evenwicht, coördinatie en samenwerking.

Wiptoestellen

Een wip is een speeltoestel dat bestaat uit een lange balk die in het midden scharnierend is opgehangen. Aan beide zijden bevindt zich een zitplaats. Als op beide zitplaatsen een kind gaat zitten kunnen ze zich om en om afzetten zodat ze om en om omhoog en omlaag gaan.  Het speeltoestel beweegt op deze wijze op en neer, in een beweging die we ‘wippen’ noemen.

Samen Spelen

Een wip is het ultieme voorbeeld van een speeltoestel waarbij samenwerking essentieel is. In je eentje kun je niet wippen, er zijn minimaal twee kinderen nodig om een wip in beweging te krijgen. Er zijn zelfs wiptoestellen waarop meer dan twee kinderen kunnen spelen. Zo zijn er vierzitswippen, zoals de Rupsje-nooit-genoeg, en impulswippen, waarbij de wipbalk ook weer andere balken met zitjes in beweging brengt.

Veertoestellen

Waarschijnlijk zijn veertoestellen (veerelementen) historisch gezien de meest traditionele speelobjecten. Het is een moderne variant op het klassieke hobbelpaard waarvan de oorsprong in de 17de eeuw ligt. Er is echter wel een essentieel verschil tussen een hobbelpaard en een veertoestel: een veertoestel beweegt niet alleen van voor naar achter, maar ook van links naar rechts en alles ertussenin.

Veerelementen (ook bekend als wipkippen) zijn geliefd bij kleine kinderen door de vanzelfsprekende speelbeweging. Ze stimuleren evenwicht en geven rust en ontspanning. Een speelplaats wordt extra leuk als er meerdere veertoestellen bij elkaar staan. Probeer maar eens allemaal in hetzelfde ritme van voor naar achter of van links naar rechts te veren. Dat is een hele uitdaging, maar als het lukt ziet het er fantastisch uit.

Huppeltoestellen

Een huppelplaat is een houten platform dat op één of meerdere veren staat. Door de veren kunnen kinderen lekker hoog en ver springen. Door meerdere huppelplaten naast elkaar te installeren, kan een huppelparcourtje worden gemaakt. Het vergt heel wat coördinatie om van de ene huppelplaat naar de volgende te springen zonder uit balans te raken.

Het trampolinepad is een universeel en bijzonder geliefd speeltoestel dat door 1 persoon maar ook door groepen kinderen van verschillende leeftijden gebruikt kan worden om op te huppelen, wippen, balanceren, maar ook om te chillen.

Bijzondere veer- en wiptoestellen

Een moderne variant voor een brede doelgroep is de Surf Spinner; een spannende stawip en tegelijkertijd een draaitoestel. Dit bijzondere toestel spreekt zelfs tieners en volwassenen aan.

Speciaal voor rolstoelgebruikers is er de rolstoelwip in hout en staal. Dit wiptoestel is uiteraard ook geschikt en voor gebruik door mensen zonder beperking en kan als verrassend en speels element in een park toegepast worden.

Heeft u interesse in een veertoestel of wiptoestel of heeft u een vraag over de mogelijkheden voor onze veer- en wiptoestellen? Neem dan contact met ons op. Direct een offerte aanvragen? Voeg de toestellen waarin u geïnteresseerd bent toe aan uw favorieten en vul het offerteformulier in.