Recreatie

De wens naar meer kwaliteit, luxe en ruimte in de recreatiesector is een algemene doorzettende tendens onder recreanten en toeristen. Behoefte aan beleving binnen het toeristisch-recreatief product is de belangrijkste ontwikkeling die zich op dit moment voordoet. Consumenten zijn steeds meer gewend en verwend en stellen dan ook hoge eisen aan de voorzieningen.

Daarnaast heeft de consument meer behoefte aan zingeving, waarbinnen dan authenticiteit, puurheid, rust en ruimte en een onbedorven, natuurlijke omgeving hun plaats krijgen. Er ontstaat als het ware een grensvervaging tussen recreatie, cultuur en sport, om uiteindelijk uit te komen bij een totaal “leisureconcept”. Een goed voorbeeld is de ligging van accommodaties die gekoppeld zijn aan de natuurlijke omgeving.

Het gaat al lang niet meer om accommodatievoorzieningen ‘sec’, maar veel meer om aantrekkelijke omgevingsfactoren. Daarnaast passen sport, sportactiviteiten en -evenementen steeds meer binnen de leefstijl van de consument, maar dan vooral op individuele basis.

Camping De Lakens

Bloemendaal, Nederland

De Twee Heren uit Grootebroek heeft voor Camping De Lakens een speelse uitkijktoren ontworpen en gebouwd. Voor de meterslange gecombineerde bochtt-/buisglijbaan kwam de Heren bij Goede Speelprojecten terecht.

Camping De Strandloper

Scharendijke, Nederland

Camping De Strandloper in Scharendijke (Zld) heeft maar liefst 4 speeltuinen verspreid over het gehele park. Centraal een grote klim/klauter/glij-combinatie die van veraf voor iedereen goed te zien is, maar vooral uitdaagt tot urenlang klim-, klauter- en glij-plezier. Vanzelfsprekend viel de keuze op duurzaam Robinia-hout en een natuurlijke uitstraling.

Efteling Bosrijk

Kaatsheuvel, Nederland

Vakantiepark Efteling Bosrijk... de wereld van Klaas Vaak

Eén dagje Efteling is super leuk. Maar twee of drie dagen Efteling is natuurlijk nóg leuker! Om nog meer gasten deze ervaring te bieden, is het vakantiepark Efteling Bosrijk met 51 accommodaties uitgebreid. Het park is 17 hectare groot en bestaat uit Dorpshuysen, Boshuysen, appartementen in het Landhuys en Poorthuys. Er zijn speciale voorzieningen voor gehandicapten, er is een grand café en een fraaie waterspeelplaats voor kinderen.

Goede Speelprojecten kreeg de opdracht om de speelobjecten aan te brengen met een tikkeltje Efteling-sfeer. En dat krijgen de gasten na een dag vol amusement in het attractiepark. Niet voor niets staat er op de toegangspoort van Efteling Bosrijk: “droom de dag en droom de nacht, omarmd door natuur en sprookjespracht”!

Zorg, duurzaamheid en behoud van de natuur behoren (net als de sprookjes) immers tot de kernwaarden van de Efteling. Eigenlijk is in de Efteling de natuur een attractie op zich! De keuze voor ‘natuurlijk spelen’ was dan ook vanzelfsprekend. Diverse schommels, een steltenparcours, een stapstenen route, een stormbaan, boomhutten en boomklimobjecten.... allemaal uitgevoerd in hoogwaardig robiniahout en gesitueerd tussen de Dorpshuysen en Boshoeves.

Twijzel De Leijen

Rottevalle, Nederland

Recreatie en natuurbeleving

Het dagrecreatieterrein De Leijen in Rottevalle (Friesland) is uitgebreid met o.a. een strand, laarzenpad, verhard wandelpad, uitkijkpunt en natuurlijke speelobjecten zoals een kabelbaan en een waterspeeltoestel. Naast natuurexcursies wil Staatsbosbeheer ook educatieve projecten mogelijk maken in het natuurgebied rondom het meer bij Rottevalle. Sinds kort is de horecavoorziening zelfs een trouwlocatie!

Verbinding met natuur
Staatsbosbeheer nam in 2013 het initiatief om het dagrecreatieterrein De Leijen te verbeteren. Boswachter Jeffrey Huizenga: “We wilden graag meerdere functies combineren bij het meer en zijn daarom in gesprek gegaan met de gemeente Smallingerland en de horecaondernemer. De Leijen heeft een gunstige ligging en er zijn al enkele voorzieningen, zoals parkeerterrein en horeca. Toch waren we niet tevreden over de kwaliteit van sommige voorzieningen en de mogelijkheden voor bezoekers. Zij liepen min of meer dood tegen de afgesloten gebieden en het gebrek aan informatie over de mooie omgeving, terwijl ze duidelijk behoefte hadden aan verbinding met het landschap en de natuur.

Natuurbeleving voor jong en oud
Staatsbosbeheer richt zich met speciale programma’s op de jeugd van 4 tot 12 jaar. Boswachter Huizenga: “als het aan ons ligt zijn kinderen allemaal tenminste één keer met een boswachter op pad geweest. Hun eigen beleving staat daarbij centraal. Ze kunnen op hun manier ervaren dat natuur en mensen bij elkaar horen. Nu verwondering en nieuwsgierigheid zaaien, betekent straks respect en betrokkenheid oogsten”. De Leyen biedt vooral inspiratie en activiteiten voor het hele gezin, voor ouderen (al of niet samen met hun kleinkinderen) èn – heel belangrijk – voor rolstoelgebruikers (verhard wandelpad).

Natuurlijke speelobjecten
“Klimmen, klauteren, verstoppertje spelen, kliederen met water, zand, een hut bouwen. Dat kan allemaal en overigens niet alleen voor kinderen“: aldus Kirsten Goede. “Een mooie horecavoorziening met terras is natuurlijk heel prettig, maar volwassenen voelen zich hier uitgedaagd mee te doen! Was het niet de Ierse dichter George Bernard Shaw die zei: “We stoppen niet met spelen omdat we oud worden, we worden oud omdat we stoppen met spelen“.