Speeltoestellen voor speeltuinen

Veel speelplekken en speeltuinen zijn saai vanwege overmatige veiligheidsmaatregelen en wet- en regelgeving en dat lijkt onverstandig. Lekker buitenspelen is voor veel kinderen het mooiste wat er is, maar zorg dan wel voor snelheid, hoogtes en spanning, want dat biedt uitdaging, competitie en avontuur. Die vind je vooral in dynamische speeltoestellen zoals schommels, kabelbanen en draaitoestellen.

In Scandinavië is er een trend om kinderen meer uitdaging te bieden met bijvoorbeeld hoge touw- en netconstructies om in te klauteren en klimmuren die zich als een achtbaan door de speeltuin slingeren. Uitgangspunt is niet direct hoe veilig, maar hoe uitdagend en inspirerend is zo’n speeltuin.

Het is dit aspect waarom Goede Speelprojecten in ontwerp en realisatie kinderen verleidt tot het aanleren van de zo noodzakelijke grondvormen van bewegen.

Leidsche Rijn Bosspeeltuin

Utrecht, Nederland

De Bosspeeltuin in het Leidsche Rijn Park is dé grote speeltuin in hét Leidsche Rijnpark. De speeltuin is een verborgen paradijs in het bos: een 2 meter hoge haag met hek in de vorm van een blad omgrenst een open plek in het bos van het Binnenhof. De beleving van de gelaagdheid van een bos is als uitgangspunt voor het ontwerp van de speeltuin gekozen. De Bosspeeltuin bestaat uit twee sferen: het Speelbos en de Ruige Rand. In het Speelbos worden speeltoestellen voor kinderen tot 12 jaar met elkaar verbonden door een zwevend en in hoogte variërend boomstammenpad: de Ruggengraat. Hoe verder je het boomstammenpad op durft, hoe hoger het speeltoestel wordt.
Wat oogt als ‘chaos’ voelt als avontuur. Dat is de kracht van een natuurspeeltuin.

Oosterpark

Amsterdam

De speeltuin is vooral bedoeld voor de kleine bezoekertjes van het Oosterpark. Ze kunnen hier tussen de bomen naar hartenlust spelen in het zand, schommelen, klimmen en glijden. Ook iets oudere kinderen kunnen hier terecht voor bijvoorbeeld het klimtoestel of het palenbos. De speeltuin heeft een natuurlijke uitstraling met rustige kleuren en natuurlijke materialen zoals hout en wilgentakken. Ouders kunnen zitten op de boombank en op de houten randen van de speeltuin. Om de speeltuin staat een hek met haag zodat de kleintjes niet zomaar weg kunnen lopen.

Jeugdland

Amsterdam, Nederland

De populaire speeltuin Jeugdland te Amsterdam had een bijzondere ambitie: de hoogste glijbaan in heel Amsterdam te hebben. U begrijpt dat die er niet zo maar was. De bestaande "bult" moest zeker 5 meter opgehoogd worden. Dat was geen sinecure, vooral omdat een dergelijk groot grondlichaam tijd nodig heeft om in te klinken. De plaatsing werd dan ook uitgesteld. Maar eindelijk is hij er en de kinderen ervaren deze 8 m hoge glijbaan letterlijk en figuurlijk als het hoogtepunt van de hele speeltuin.

Speeltuin Sportpark Heikant

Kalmthout, België

Op woensdag 19 april 2017 was het Buitenspeeldag. In Kalmthout werd die dag wel heel speciaal door de opening van de nieuwe speeltuin aan het Sportpark Heikant. Wat maakt de speeltuin zo speciaal? De speeltuin is de grootste van de hele gemeente Kalmthout. De kinderen en de jeugdraad hebben mee nagedacht over de inrichting ervan. In de speeltuin kun je lekker met water en zand spelen en op de grote speelheuvel staat een prachtig piratenschip. Je kan ook een wedstrijdje doen op de ‘Duo-Kabelbaan’. Daarnaast is er een Vliegende Hollander, wat mama’s en papa’s nog kennen uit hun jeugd. Alle toestellen zijn gemaakt van robiniahout in combinatie met roestvrij staal. De speeltuin vormt een aanvulling op het groots opgezette sportpark Heikant met o.a. voetbalvelden, een atletiekpiste, een finse piste, buitenfitnesstoestellen, beachvolleybalvelden en een fietscrossparcours.