Sportparken

Eén van de grootste sociale uitdagingen van deze tijd is het stimuleren van sport en beweging om motorische en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden. Dat geldt overigens voor jong en oud. We denken bij spelen en bewegen vooral aan jonge kinderen. Maar plezier hebben in de buitenruimte houdt niet op bij 12 jaar. Spelen, recreatie en sporten liggen namelijk in elkaars verlengde. Kinderen die veel buitenspelen, zullen later ook regelmatig buitensporten. Het wordt dan een belangrijk onderdeel van je leefpatroon. Zo ligt een leven lang sporten in het verschiet.

Vergeet zware halters en ingewikkelde fitnessapparaten: lekker sporten in de buitenlucht, in een groene omgeving, samen met anderen of alleen, op een vast tijdstip of wanneer het jou uitkomt.

Oppe Brik

Beesel, Nederland

Duurzaam op alle vlakken, dat was de inzet van de nieuwbouwwijk Oppe Brik in de Limburgse gemeente Beesel. De energietransitie is maar één van de aspecten waar hier rekening mee gehouden is.
Integrale duurzaamheid, biodiversiteit, circulariteit en de herwaardering van historische elementen waren minstens zo belangrijk. In 2016 ontving de gemeente Beesel de BNG Bank Erfgoedprijs voor dit unieke project. De jury wees de gemeente aan
als winnaar omdat werkelijk de gehele gemeenschap betrokken was bij het erfgoed.

Lees hier de volledige publicatie:
Oppe Brik - gezondheid, sociale cohesie en historie

SportinGenk

Genk, België

Vlinderpad
Het Vlinderpad is een thematische route voor de allerkleinsten.

Het vlinderpad is een wandeling van 700 meter met 8 vaardigheidsoefeningen. De kinderen worden via borden met zacht aanmoedigende, poëtische teksten, aangezet tot motorische activiteiten. Voor de activiteiten wordt de associatie gemaakt van de rups die zich ontpopt tot vlinder.

Teksten op de borden: At van Steijn (pedagoog).

Speelplek
De speelplek bevindt zich in de open ruimte van het sportpark met o.a. schommels, trampolines en een 10 m lang trampolinepad.

Op de architectonisch vormgegeven stalen nestschommels beleef je de zwaartekracht, maar kun je ook je rust vinden na alle inspanningen.

Kinderjungle
De Kinderjungle is een laagtouwenparcours, waarbij je moet proberen de grond niet te raken tot aan de kabelbaan. De Kinderjungle, speciaal ontworpen voor 6-12 jarigen.
bevindt zich parallel aan het zwembad en naast het hoge touwenparcours.

Realisatie in samenwerking met Brouwers Groenprojecten, medio tot eind 2018.

Hindernissenparcours
Het hindernissenparcours is een traject voor sportieve tieners en volwassenen die van een uitdaging houden.

Het parcours omvat een 8-tal elementen:
de "kippen-op-stok", een zijdelingse stijgbeugeloversteek, een hellingwandtoren, een hangelduo, een balanceerstamtraject, behendigheidstrappen, een doorkruip- en klimslang en een kettingbalanceerstam.

Lees hier de brochure van SportinGenk!

Lees hier het artikel: "SportinGenk: groene promenade en levendig plein nodigen uit tot bewegen"

Sportbos Hasselt

Hasselt, België

Kinderen (jong en ouder) kunnen zich in de activiteitenburcht in Hasselt helemaal uitleven. Tal van speel- en outdoor activiteiten zijn mogelijk. Uitdaging, avontuur en plezier gegarandeerd met centraal een grote uitkijkpost. Balanceren, constructiespel, enteren, klimmen/klauteren, ontmoeten/chillen, roetsjen met bijna een paracommando-beleving. Uitgevoerd in robuust Robina, met kleurrijke net- en touwconstructies.

Tuin van Noord Sport & Spel

Leiden, Nederland

Alle attributen in de Tuin van Noord zijn ontworpen zodat kinderen er kunnen spelen en dat volwassenen ze kunnen gebruiken om te sporten. De Tuin van Noord is in samenwerking met de buurtbewoners ontworpen. "We hebben de omwonenden en geïnteresseerden gevraagd naar hun ideeën voor het park", vertelt Brenda Gladpootjes, projectmanager van de Tuin van Noord bij gemeente Leiden. "Op basis van de ideeën hebben we bij de gemeente een ontwerp gemaakt en dat hebben we gepresenteerd. Toen de bewoners en geïnteresseerden tevreden waren met het ontwerp, hebben we het project uitgevoerd." Vincent Kokke, eigenaar van het Theehuis Noord, is enthousiast om een mooi park om zijn theehuis te hebben. "Voor ons is het geweldig", vertelt Kokke. "Het was ook iets waar we naar streefden. We willen een functie vervullen voor ouders zodat ze direct vanaf het terras hun kinderen in de gaten kunnen houden." Ook hoopt hij dat de sporters na hun wandeling of bootcamp langskomen om gezellig een kopje koffie of een ander drankje te komen drinken. Adres: Joop Vervoornpad 1, Leiden. Realisatie: voorjaar 2016

Kerkedreef

Brasschaat, België

De Kerkedreef is een speelterrein met sport- en spelmogelijkheden. Een beweeg- en beleefplek voor een brede leeftijdsgroep. De jongeren- en sportzone omvat een hangmat, een calisthenicstoestel en een jeugdontmoetingshut. De zone voor de peuters en kleuters is ingericht met een paalhuis, een peuterschommel, een vierpersoonswip 'rups' en een draaikuip met een zintuiglijke beleving. Er is een combinatiezone met een dubbele schommel, een nestschommel en een combinatietoren met veel speelfuncties. Het spelen tussen de bomen is vormgegeven door een steltenparcours, een triangelbrug en een horizontaal klimlabyrint.