Sportparken

Eén van de grootste sociale uitdagingen van deze tijd is het stimuleren van sport en beweging om motorische en cognitieve vaardigheden te ontwikkelen en te onderhouden. Dat geldt overigens voor jong en oud. We denken bij spelen en bewegen vooral aan jonge kinderen. Maar plezier hebben in de buitenruimte houdt niet op bij 12 jaar. Spelen, recreatie en sporten liggen namelijk in elkaars verlengde. Kinderen die veel buitenspelen, zullen later ook regelmatig buitensporten. Het wordt dan een belangrijk onderdeel van je leefpatroon. Zo ligt een leven lang sporten in het verschiet.

Vergeet zware halters en ingewikkelde fitnessapparaten: lekker sporten in de buitenlucht, in een groene omgeving, samen met anderen of alleen, op een vast tijdstip of wanneer het jou uitkomt.

Oppe Brik

Beesel, Nederland

Een buitensportplek met Calisthenics toestellen van Goede Speelprojecten in een landelijk, weids woongebied en grenzend aan een middelbare school. De energietransitie is maar één van de aspecten waar hier rekening mee gehouden is. Integrale duurzaamheid, biodiversiteit, circulariteit en de herwaardering van historische elementen waren minstens zo belangrijk. In 2016 ontving de gemeente Beesel de BNG Bank Erfgoedprijs voor dit unieke project. De jury wees de gemeente aan als winnaar omdat werkelijk de gehele gemeenschap betrokken was bij het erfgoed. Het terrein is bekroond met een gebiedslabel van NL Greenlabel.

Lees hier de volledige publicatie:
Oppe Brik - gezondheid, sociale cohesie en historie

SportinGenk

Genk, België

Vlinderpad
Het Vlinderpad
Het Vlinderpad is een is een thematisch parcours speciaal ontworpen voor kinderen van 2 tot 6 jaar (en hun ouders/begeleiders), waarbij ze als het ware bij elke hindernis in een verhaaltje mee evolueren van een rupseitje en rups tot een mooie vlinder. In de wandeling van 700 meter worden de kinderen geconfronteerd met 8 vaardigheidsoefeningen. Via borden met zacht aanmoedigende, poëtische teksten, worden ze aangezet tot motorische activiteiten. Voor de activiteiten wordt de associatie gemaakt van de rups die zich ontpopt tot vlinder.

Teksten op de borden: At van Steijn (pedagoog).

Speelplek
De speelplek bevindt zich in de open ruimte van het sportpark met o.a. schommels, trampolines en een 10 m lang trampolinepad.

Op de architectonisch vormgegeven stalen nestschommels beleef je de zwaartekracht, maar kun je ook je rust vinden na alle inspanningen.

Kinderjungle
De Kinderjungle

In de Kinderjungle voor kinderen van 6 tot 12 jaar leren de kids allerlei behendigheden die uitdagend genoeg zijn maar waar eveneens rekening wordt gehouden met de motorische ontwikkeling en vaardigheden van zowel de jongsten als de oudsten in de basisschoolleeftijd. In dit parcours moeten de kinderen zich trachten voort te bewegen zonder de grond te raken. Dit maatwerkparcours is gerealiseerd voor het sportpark SportinGenk (B). Ter oriëntatie en inspiratie kunt u ook even kijken bij onze kant-en-klare bewegingsparcoursen en coördinatietoestellen.

Hindernissenparcours
Het hindernissenparcours is een uitdagende route voor sportieve tieners en volwassenen die van een uitdaging houden. Het bevat allerlei vaardigheidsoefeningen die een beetje weg hebben van een militair oefenparcours. Het parcours omvat een 8-tal elementen: de "kippen-op-stok", een zijdelingse stijgbeugeloversteek, een hellingwandtoren, een hangelduo, een balanceerstamtraject, behendigheidstrappen, een doorkruip- en klimslang en een kettingbalanceerstam.

Bekijk hier de brochure van SportinGenk!

Sportbos Hasselt

Hasselt, België

Kinderen (jong en ouder) kunnen zich in de activiteitenburcht in Hasselt helemaal uitleven. Tal van speel- en outdoor activiteiten zijn mogelijk. Uitdaging, avontuur en plezier gegarandeerd met centraal een grote uitkijkpost. Balanceren, constructiespel, enteren, klimmen/klauteren, ontmoeten/chillen, roetsjen met bijna een paracommando-beleving. Uitgevoerd in robuust Robina, met kleurrijke net- en touwconstructies.

Tuin van Noord Sport & Spel

Leiden, Nederland

Alle attributen in de Tuin van Noord zijn ontworpen zodat kinderen er kunnen spelen en dat volwassenen ze kunnen gebruiken om te sporten. De Tuin van Noord is in samenwerking met de buurtbewoners ontworpen. "We hebben de omwonenden en geïnteresseerden gevraagd naar hun ideeën voor het park", vertelt Brenda Gladpootjes, projectmanager van de Tuin van Noord bij gemeente Leiden. "Op basis van de ideeën hebben we bij de gemeente een ontwerp gemaakt en dat hebben we gepresenteerd. Toen de bewoners en geïnteresseerden tevreden waren met het ontwerp, hebben we het project uitgevoerd." Vincent Kokke, eigenaar van het Theehuis Noord, is enthousiast om een mooi park om zijn theehuis te hebben. "Voor ons is het geweldig", vertelt Kokke. "Het was ook iets waar we naar streefden. We willen een functie vervullen voor ouders zodat ze direct vanaf het terras hun kinderen in de gaten kunnen houden." Ook hoopt hij dat de sporters na hun wandeling of bootcamp langskomen om gezellig een kopje koffie of een ander drankje te komen drinken. Adres: Joop Vervoornpad 1, Leiden. Realisatie: voorjaar 2016

Kerkedreef

Brasschaat, België

De Kerkedreef is een speelterrein met sport- en spelmogelijkheden. Een beweeg- en beleefplek voor een brede leeftijdsgroep. De jongeren- en sportzone omvat een hangmat, een calisthenicstoestel en een jeugdontmoetingshut. De zone voor de peuters en kleuters is ingericht met een paalhuis, een peuterschommel, een vierpersoonswip 'rups' en een draaikuip met een zintuiglijke beleving. Er is een combinatiezone met een dubbele schommel, een nestschommel en een combinatietoren met veel speelfuncties. Het spelen tussen de bomen is vormgegeven door een steltenparcours, een triangelbrug en een horizontaal klimlabyrint.