(Groene) Schoolpleinen

Inmiddels stimuleert de overheid (provincies en gemeenten) de transitie van ‘grijze’ naar groene schoolpleinen. Groene schoolpleinen, of beter gezegd ‘klimaatschoolpleinen’, zijn een onlosmakelijk onderdeel van het klimaatbestendig inrichten van steden. Dit zijn schoolpleinen waar je kunt rennen, klauteren, kliederen, verstoppen en chillen, maar er is veel meer natuur dan op een gewoon schoolplein.

Goede Speelprojecten is uw totaalpartner bij voorlichting, ontwerp, subsidieaanvraag, kinderparticipatie en bovenal de realisatie van groene schoolpleinen. Duurzame Robiniahouten speeltoestellen maken de speelplek extra uitdagend.

Van droom naar werkelijkheid

Kortrijk, West-Vlaanderen (B)

Deze natuurspeelplaats voor de leerlingen van de Sint-Paulusschool te Kortrijk is tot stand gekomen dankzij een substantiële subsidie van de Vlaamse Overheid. Daarmee werd dit schoolplein een unieke proeftuin in ontharding.

Lees meer in het artikel van Publieke Ruimte:
Groene Speelplaats - van droom naar werkelijkheid

En savoir plus? Voir l'article Espace public:
Une cour de récréation verte: du rêve à la réalité

Bleydenbergschool

Leuven (Wilsele), België

De verbouwing van Vrije Basisschool Bleydenberg was het ideale moment om ook de grasvlakte achter de school aan te pakken. Samen met buurtbewoners en de school bedacht ontwerper Jan Ooms hoe deze zone om te toveren in een kei-leuk speelterrein.

De groene speelomgeving werd ingewijd met een op maat gemaakt klimparcours en balanceerparcoursen, een artistieke klim-glijbaantoren en een zandspeelcombinatie in de zandbak voor de kleuters. Er is een heuvel gecreëerd waarin de kruipbuis hergebruikt kon worden. Naast de prachtige geklasseerde 19de eeuwse kapel zijn picknickbanken geplaatst, vanwaar je, genietend van de zon, uitkijkt op de kinderen die zich helemaal kunnen uitleven in hun wonderlijke nieuwe speeltuin.

Wandelbos

Tilburg, Nederland

Basisschool Wandelbos heeft een krachtige visie op hun onderwijsomgeving, want hun kindercampus is kleurrijk en dichtbij... Midden tussen de groene naaldbomen vind je alles wat kinderen nodig hebben. Een fraaie bosrijke buitenruimte, hartverwarmende opvang, sterke pedagogische pijlers, voor- en vroegschoolse educatie en een inspirerend onderwijsaanbod. Met sinds kort een heus, uitdagend speelobject met de sprookjesachtige naam: Klimcombinatie Charles Dickens. Weliswaar gaat het bij Dickens over de vrekkige, inhalige Scrooge, maar in het sprookje verandert hij van een oude, twistzieke, gierige man in een berouwvol, vrijgevig mens. Terwijl de leerlingen op en onder het toestel actief zijn ondergaan ze een actief natuursprookje!

GBS De Boot

Opwijk, België

Op 12 december 2019 is Gemeentelijke Basisschool De Boot feestelijk geopend met een nieuw schoolgebouw en speelplaats. De speelplaats staat vol robiniahouten toestellen waar je kan klimmen, balanceren, verstoppen, rollenspellen spelen en veren. En uiteraard refereert een aantal speeltoestellen aan het thema 'Boot'.

De Groene School

Neerpede, Brussel, België

Deze Nederlandstalige school in Brussel streeft er naar om te denken vanuit:
’Wat is het beste voor onze kinderen hier op school’.
Dit willen ze realiseren in de groene omgeving van de school en de nabijheid van de stad. Met onder andere een samengesteld waterspeeltoestel, een klank- en klokkenspel, palendoeltjes, diverse balanceerelementen, een hangbrug, paalhuis met zithoek en tafeltennistafel biedt dit schoolplein voor elk wat wils.

Speeltoestellen voor kinderopvang

Nog te vaak blijkt de buitenruimte van een kinderdagverblijf onvoldoende ingericht om jonge kinderen vrij te laten spelen. Want een gezond kind leert zelf zijn evenwicht te bewaren, zelf op te staan na een val. Vallen schijnt niet meer bij een gezonde ontwikkeling van een kind te horen. In toenemende mate zien we peuters en kleuters onder hun niveau bewegen.

Goede Speelprojecten realiseert spannende, natuurlijke en avontuurlijke buitenruimtes bij kinderdagverblijven. Wij zien het als een uitdaging toestellen te creëren die ergonomisch gevormd zijn en aangepast aan de fysieke en emotionele behoeften van het (jonge) kind. Fantasievolle, ambachtelijk vormgegeven robiniahouten toestellen met kunstzinnige details dragen bij aan het oh zo belangrijke verbeeldende spel.

Nu kinderen al zo vroeg geconfronteerd worden met de virtualisering van de werkelijkheid (film, tv, computeranimaties, reclame) is het van groot belang ze te stimuleren tot ‘verbeeldend’ spel.

Recent onderzoek laat zien dat naarmate er meer verbeeldend wordt gespeeld er minder sprake is van gedragsproblematiek. En de mooiste plekken voor verbeeldend spel zijn uitdagende plekken, prikkelende objecten afgewisseld met groen, zand en water.

Kinderopvang Zwaluwstraat

Mechelen, België

De kinderkribbe van de Zwaluwstraat in Mechelen was aan vergroening toe, wat leidde tot de realisatie van een vernieuwde groene speelplek in 2018. Deze speelplaats is voorzien van een kruipbuis met heuvel er bovenop, die vol ligt met stapstammen als "brug". Ook is er voorzien in een nieuwe zandbak.