Valdempende ondergronden

Niet alleen speeltoestellen dienen veilig te zijn; ook de ondergrond moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. In de meeste gevallen is onder een speeltoestel of sporttoestel een valdempende ondergrond vereist. De keuze voor valdempende materialen is afhankelijk van de situatie, het beoogde investeringsniveau en de onderhoudscriteria. De valhoogte van een toestel is daarin mede bepalend. De keuze voor valdempende materialen hangt ook af van de gewenste uitstraling van de speelplek of andere factoren, zoals bereikbaarheid voor mindervaliden.

Lees meer

Valhoogte van speeltoestellen

De Europese norm 1177 behandelt de maximale valhoogten en de daarbij behorende ondergronden voor speeltoestellen. De maximale valhoogte van een speeltoestel is de hoogte waarbij het risico van een val aanvaardbaar wordt geacht. Tot 60 cm valhoogte hoeft u geen valdempende ondergrond toe te passen. In principe mogen speeltoestellen of speelaanleidingen tot een valhoogte van 60 cm op een verharde (bestrate) ondergrond staan. Toestellen met een gedwongen beweging zijn daarvan uitgezonderd. Tot 1 meter valhoogte volstaat een natuurlijke bodem zoals aarde (gewone grond). Tot 1,50 m mag in de meeste situaties gras als valdempende ondergrond worden toegepast, mits de grasmat goed geworteld is en de wortel van het gras beschermd blijft. Boven 1,50 m valhoogte dient men andere valdempende ondergronden toe te passen onder speeltoestellen. Dit kan o.a. zijn: fijn grind, zand, houtsnippers, boomschors, kunstgras, rubberen tegels en gietrubber. Gebonden (vaak synthetische) valdempende materialen zoals kunstgras, rubberen tegels en gietrubber dienen een certificaat te hebben.

Ons informatieblad Veiligheidseisen valzones en ondergronden informeert u over de wettelijke bepalingen voor valdempende ondergronden. Als u meer informatie wenst over de diverse mogelijkheden voor valdempende ondergronden, neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren u graag.