Valdempende ondergronden

Niet alleen speeltoestellen dienen veilig te zijn; ook de ondergrond moet aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. In de meeste gevallen is onder een speeltoestel of sporttoestel een valdempende ondergrond vereist. De keuze voor valdempende materialen is afhankelijk van de situatie, het investeringsniveau en de onderhoudscriteria. De valhoogte van een toestel is daarin mede bepalend. De keuze voor valdempende materialen hangt ook af van de gewenste uitstraling van de speelplek of andere factoren, zoals bereikbaarheid voor mindervaliden.

Tot 60 cm valhoogte hoeft u geen valdempende ondergrond toe te passen. In principe mogen die toestellen op een verharde (bestrate) ondergrond staan. Dit geldt echter niet voor dynamische toestellen. Tot 1 meter valhoogte volstaat een natuurlijke bodem zoals aarde. Tot 1,50 m mag in de meeste situaties gras worden toegepast, mits de grasmat goed geworteld is en de wortel van het gras beschermd blijft. Boven 1,50 m valhoogte dient men andere valdempende ondergronden toe te passen, zoals zand, houtsnippers of synthetische materialen; die laatste categorie dient een certificaat te hebben.

Ons informatieblad Veiligheidseisen valzones en ondergronden informeert u over de wettelijke bepalingen voor valdempende ondergronden.