(Groene) Schoolpleinen

Inmiddels stimuleert de overheid (provincies en gemeenten) de transitie van ‘grijze’ naar groene schoolpleinen. Groene schoolpleinen, of beter gezegd ‘klimaatschoolpleinen’, zijn een onlosmakelijk onderdeel van het klimaatbestendig inrichten van steden. Dit zijn schoolpleinen waar je kunt rennen, klauteren, kliederen, verstoppen en chillen, maar er is veel meer natuur dan op een gewoon schoolplein.

Goede Speelprojecten is uw totaalpartner bij voorlichting, ontwerp, subsidieaanvraag, kinderparticipatie en bovenal de realisatie van groene schoolpleinen. Duurzame Robiniahouten speeltoestellen maken de speelplek extra uitdagend.

Van droom naar werkelijkheid

Kortrijk, West-Vlaanderen (B)

Deze natuurspeelplaats voor de leerlingen van de Sint-Paulusschool te Kortrijk is tot stand gekomen dankzij een substantiële subsidie van de Vlaamse Overheid. Daarmee werd dit schoolplein een unieke proeftuin in ontharding.

Lees meer in het artikel van Publieke Ruimte

En savoir plus? Voir l'article Espace public

Bleydenbergschool

Leuven (Wilsele), België

De verbouwing van Vrije Basisschool Bleydenberg was het ideale moment om ook de grasvlakte achter de school aan te pakken. Samen met buurtbewoners en de school bedacht ontwerper Jan Ooms hoe deze zone om te toveren in een kei-leuk speelterrein.

Op 19 april 2019 werd de groene speelomgeving ingewijd met een op maat gemaakt klimparcours en balanceerparcoursen, een artistieke klim-glijbaantoren en een zandspeelcombinatie in de zandbak voor de kleuters. Er is een heuvel gecreëerd waarin de kruipbuis hergebruikt kon worden. Naast de prachtige geklasseerde 19de eeuwse kapel zijn picknickbanken geplaatst, vanwaar je, genietend van de zon, uitkijkt op de kinderen die zich helemaal kunnen uitleven in hun wonderlijke nieuwe speeltuin.

Wandelbos

Tilburg, Nederland

Basisschool Wandelbos heeft een krachtige visie op hun onderwijsomgeving, want hun kindercampus is kleurrijk en dichtbij... Midden tussen de groene naaldbomen vind je alles wat kinderen nodig hebben. Een fraaie bosrijke buitenruimte, hartverwarmende opvang, sterke pedagogische pijlers, voor- en vroegschoolse educatie en een inspirerend onderwijsaanbod. Met sinds kort een heus, uitdagend speelobject met de sprookjesachtige naam: Klimcombinatie Charles Dickens. Weliswaar gaat het bij Dickens over de vrekkige, inhalige Scrooge, maar in het sprookje verandert hij van een oude, twistzieke, gierige man in een berouwvol, vrijgevig mens. Terwijl de leerlingen op en onder het toestel actief zijn ondergaan ze een actief natuursprookje!

Basisschool De Wildert

Breda, Nederland

Als zoveel schoolpleinen was het plein van De Wildert een betonnen vlakte met enkele oude speeltoestellen op versleten kunstgras. In overleg met gemeente, leerkrachten, leerlingen en ouders werd een plan ontwikkeld èn gerealiseerd met als thema’s klimaat, natuureducatie en -beleving, buitenonderwijs, hemelwaterafvoer en hemelwaterberging.
Ook werd het sportveld opengesteld voor gebruik door de school en het schoolplein op haar beurt voor de buurt.

Huis van de Heuvel

Breda, Nederland

Het schoolplein, net als de huizenblokken en het centrale plein de groene Brink, vertoont een duidelijke orthogonale structuur.

Voor het ontwerp van de speelplaats op het schoolplein moest deze structuur gehandhaafd blijven, daar een monument. Het grootste deel van het speelparcours bestaat uit balanceerelementen met een valhoogte van maximaal 60 cm. Het centrale deel, voorheen bestaande uit asfalt, bestaat uit een glijbaantoren met kuipglijbaan, een touwenklimparcours met touwduikelrekken en een nestschommel, de favoriet van de schoolkinderen. Alle toestellen zijn maatwerk.

GBS De Boot

Opwijk, België

Op 12 december 2019 is Gemeentelijke Basisschool De Boot feestelijk geopend met een nieuw schoolgebouw en speelplaats. De speelplaats staat vol robiniahouten toestellen waar je kan klimmen, balanceren, verstoppen, rollenspellen spelen en veren. En uiteraard refereert een aantal speeltoestellen aan het thema 'Boot'.

OBS De Delta

Assendelft, Nederland

Deze OBS heeft naast regulier onderwijs - waarin samenwerken, creativiteit en leren centraal staan - een IKC en biedt daarnaast nog andere naschoolse activiteiten zoals yoga, koken, muziekles en beeldhouwen. Het schoolplein biedt daarnaast vele speelmogelijkheden door de diverse balanceer- en klimtoestellen.

IKC De Bollenstreek

Lisse, Nederland

Naast basis- en speciaal onderwijs biedt het IKC onderdak aan Jeugdzorg, een BSO en sportvoorzieningen. Het gebouw omarmt als het ware de deels openbare buitenruimte en biedt als zodanig geborgenheid. De ronde vormen, tactiele materialen en subtiele contrasten sluiten goed aan bij de belevingswereld van de gebruikers.

De Groene School

Neerpede, Brussel, België

Deze Nederlandstalige school in Brussel streeft er naar om te denken vanuit:
’Wat is het beste voor onze kinderen hier op school’.
Dit willen ze realiseren in de groene omgeving van de school en de nabijheid van de stad. Met onder andere een samengesteld waterspeeltoestel, een klank- en klokkenspel, palendoeltjes, diverse balanceerelementen, een hangbrug, paalhuis met zithoek en tafeltennistafel biedt dit schoolplein voor elk wat wils.