Zintuiglijk spel en inclusie

Spelen en bewegen is onmisbaar voor de ontwikkeling voor ieder kind, ook voor kinderen met een beperking of een handicap. Helaas zijn momenteel veel speeltuinen niet erg geschikt voor kinderen met een beperking. Vooral voor kinderen met een visuele beperking, autistische kinderen en kinderen die een rolstoel gebruiken zijn er maar weinig mogelijkheden om in een speeltuin te spelen. Dat komt deels doordat (grote delen van) speeltuinen vaak niet goed toegankelijk zijn voor deze doelgroep en deels doordat de speeltoestellen meestal niet geschikt zijn.

Lees meer

Inclusief spelen en bewegen

Bij Goede Speelprojecten vinden we het belangrijk dat elk kind lekker buiten in een speeltuin kan spelen en bewegen. Daarom hebben we ook een uitgebreid aanbod aan speel- en beweegtoestellen voor mindervaliden in ons assortiment en nemen we onze rol in het inrichten van buitenruimtes die toegankelijk zijn voor iedereen bijzonder serieus. We ontwerpen speel- en beweegplekken die leuk zijn voor iedereen, van kinderen zonder beperking tot kinderen, jongeren en volwassenen met een lichamelijke of geestelijke beperking alsook senioren.

Typische toestellen voor mensen met een beperking

We hebben verschillende typische speeltoestellen voor mindervaliden in ons assortiment. De mindervalidenschommel is dankzij de speciale veiligheidsschommelzit bij uitstek geschikt voor kinderen met een lichamelijke beperking. Op de rolstoelwip kunnen kinderen en volwassenen in een rolstoel het gevoel van wippen ervaren. Als ze de wip op rijden, zakt die kant naar beneden en de andere kant wipt omhoog. Als de rolstoelgebruiker doorrijdt naar de andere kant, wipt die kant omlaag. Draaitoestellen, zoals de draaimand en de gelijkvloerse inclusieve draaimolen, zijn ook onverminderd populair bij mindervalide kinderen én volwassenen. In deze toestellen ervaren ze het gevoel van een draaimolen op een veilige manier.

Wist u dat ook onze professionele XL trampoline geschikt is voor rolstoelgebruikers? Hier een uitgebreide handleiding voor het gebruik van de trampoline met een rolstoel.

Zintuiglijk spel

Met zintuiglijk spel bedoelen we spel dat is gecentreerd rond de vijf zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen en proeven). Zintuiglijk spel zorgt ervoor dat je nieuwsgierig wordt en het stimuleert de cognitieve ontwikkeling. Een voorbeeld van zintuiglijk spel is schommelen. Hierbij voel je beweging, snelheid en hoogte. Schommelen hoeft niet altijd heel hoog en snel, voor veel kinderen is een kleine schommelbeweging, bijvoorbeeld in een nestschommel, al een hele belevenis. Soms kan een zintuiglijke beperking het samenspelen met anderen bemoeilijken. Door het plaatsen van speelobjecten die zintuiglijk spel stimuleren, ligt de nadruk op wat kinderen juist wél kunnen en vooral op het samen beleven ervan.