Speeltoestellen op schoolplein en kinderopvang

Passend onderwijs, passende buitenruimte

Spel en beweging hebben een gunstig effect op de cognitieve ontwikkeling bij jonge kinderen. Om een compleet beeld van een kind te kunnen vormen is het wenselijk dat de leerkracht het kind in verschillende contexten mee maakt. Sprekend, schrijvend, rekenend, zingend, zich beeldend uitend, maar vooral ook vrij bewegend. De fysieke omgeving beïnvloedt het welzijn en de leerprestaties. Onderwijsvernieuwing vraagt om aanpassing op het gebied van huisvesting en meer specifiek de buitenruimte. Immers, niet alleen de pedagogische, didactische en sociale aspecten zijn belangrijk, ook de fysieke omgeving beïnvloedt het welzijn en de leerprestaties. Een schoolplein biedt ‘zuurstof tot nadenken’.

Bleydenbergschool

Leuven (Wilsele), België

De verbouwing van Vrije Basisschool Bleydenberg was het ideale moment om ook de grasvlakte achter de school aan te pakken. Samen met buurtbewoners en de school bedacht ontwerper Jan Ooms hoe deze zone om te toveren in een kei-leuk speelterrein.

Op 19 april 2019 werd de groene speelomgeving ingewijd met een op maat gemaakt klimparcours en balanceerparcoursen, een artistieke klim-glijbaantoren en een zandspeelcombinatie in de zandbak voor de kleuters. Er is een heuvel gecreëerd waarin de kruipbuis hergebruikt kon worden. Naast de prachtige geklasseerde 19de eeuwse kapel zijn picknickbanken geplaatste, vanwaar je, genietend van de zon, uitkijkt op de kinderen die zich helemaal kunnen uitleven in hun wonderlijke nieuwe speeltuin.

Wandelbos

Tilburg, Nederland

Basisschool Wandelbos heeft een krachtige visie op hun onderwijsomgeving, want hun kindercampus is kleurrijk en dichtbij... Midden tussen de groene naaldbomen vind je alles wat kinderen nodig hebben. Een fraaie bosrijke buitenruimte, hartverwarmende opvang, sterke pedagogische pijlers, voor- en vroegschoolse educatie en een inspirerend onderwijsaanbod. Met sinds kort een heus, uitdagend speelobject met de sprookjesachtige naam: Klimcombinatie Charles Dickens. Weliswaar gaat het bij Dickens over de vrekkige, inhalige Scrooge, maar in het sprookje verandert hij van een oude, twistzieke, gierige man in een berouwvol, vrijgevig mens. Terwijl de leerlingen op en onder het toestel actief zijn ondergaan ze een actief natuursprookje!

Huis van de heuvel

Breda, Nederland

Het schoolplein, net als de huizenblokken en het centrale plein de groene Brink, vertoont een duidelijke orthogonale structuur.

Voor het ontwerp van de speelplaats op het schoolplein moest deze structuur gehandhaafd blijven, daar een monument. Het grootste deel van het speelparcours bestaat uit balanceerelementen met een valhoogte van maximaal 60 cm. Het centrale deel, voorheen bestaande uit asfalt, bestaat uit een klimtoren met glijbaan, een touwenklimparcours en een nestschommel, de favoriet van de schoolkinderen. Alle toestellen zijn maatwerk.

Ideeënschets: Dorith van Gestel
Ontwerp speelelementen: Studio voor advies & ontwerp Jan Ooms en Dorith van Gestel
Projectleiding: Studio voor advies en ontwerp Jan Ooms
Uitvoering: Nooijen Terreininrichting, Oss

De Wildert

Breda, Nederland

Ontwerp en projectbegeleiding: Jan Ooms

Als zoveel schoolpleinen was het plein van De Wildert een betonnen vlakte met enkele oude speeltoestellen op versleten kunstgras. In overleg met gemeente, leerkrachten, leerlingen en ouders werd een plan ontwikkeld èn gerealiseerd met als thema’s: natuureducatie en beleving, buitenonderwijs, hemelwaterafvoer/berging en koppeling met het gemeentelijk sportbeleid.

Een belangrijke rol voor groen; klimaat en natuureducatie en beleving
Onderwijs ook buiten!
Hemelwaterafvoer niet meer rechtstreeks op het riool, maar eerst op het terrein
Meer en beter bewegen!
Koppeling met het gemeentelijke sportveld buiten het schoolplein: het sportveld ook voor de school en het schoolplein ook voor de buurt.

IKC De Bollenstreek

Lisse, Nederland

Naast basis- en speciaal onderwijs biedt het IKC onderdak aan Jeugdzorg, een BSO en sportvoorzieningen. Het gebouw omarmt als het ware de deels openbare buitenruimte en biedt als zodanig geborgenheid. De ronde vormen, tactiele materialen en subtiele contrasten sluiten goed aan bij de belevingswereld van de gebruikers.

Offerte aanvragen

Hartelijk dank voor uw interesse in onze producten en diensten.

U kunt een offerte aanvragen door een product toe te voegen aan uw favorietenlijst.

Als u bovenin de pagina op het “hartje” met het cijfertje klikt, volgt de rest vanzelf.

Offerte aanvragen