Jenaplanschool Antonius Abt

Engelen, Nederland

In nauwe samenwerking met de Jenaplanschool Antonius Abt mocht Goede Speelprojecten een groen schoolplein inrichten ten behoeve van de basisschoolleerlingen, kinder- en buitenschoolse opvang en niet in de laatste plaats ook voor de kinderen in het dorp.

Kirsten Goede van Goede Speelprojecten: “Van buitenspelen leer je heel veel, zowel fysiek als sociaal. Je ontwikkelt waarden en normen, leert vallen, tegen een stootje te kunnen, om te gaan met anderen en met winnen en verliezen. En het allerbelangrijkste; je leert dat dingen niet vanzelf gaan. Dat je inzet en uithoudingsvermogen nodig hebt om iets te bereiken en dat je ook moet leren omgaan met incasseren als het even tegenzit. Van al die vaardigheden heb je je hele leven profijt. We denken bij spelen, bewegen vooral aan jonge kinderen. Maar plezier hebben in de buitenruimte houdt niet op bij 12 jaar. Spelen, recreatie en sporten liggen namelijk in elkaars verlengde. Kinderen die veel buiten spelen, zullen ook later regelmatig blijven sporten. Heb je als kind veel bewogen, dan maakt het bewegen onderdeel uit van je leefpatroon en is het meer vanzelfsprekend dat je later als puber en volwassene blijft bewegen. Zo ligt een leven lang sporten in het verschiet”.

Een groen schoolplein daagt uit en legt de basis voor spelen en sporten in de natuur.

Bleydenbergschool

Leuven (Wilsele), België

De verbouwing van Vrije Basisschool Bleydenberg was het ideale moment om ook de grasvlakte achter de school aan te pakken. Samen met buurtbewoners en de school bedacht ontwerper Jan Ooms hoe deze zone om te toveren in een kei-leuk speelterrein.

Op 19 april 2019 werd de groene speelomgeving ingewijd met een op maat gemaakt klimparcours en balanceerparcoursen, een artistieke klim-glijbaantoren en een zandspeelcombinatie in de zandbak voor de kleuters. Er is een heuvel gecreëerd waarin de kruipbuis hergebruikt kon worden. Naast de prachtige geklasseerde 19de eeuwse kapel zijn picknickbanken geplaatste, vanwaar je, genietend van de zon, uitkijkt op de kinderen die zich helemaal kunnen uitleven in hun wonderlijke nieuwe speeltuin.

Wandelbos

Tilburg, Nederland

Basisschool Wandelbos heeft een krachtige visie op hun onderwijsomgeving, want hun kindercampus is kleurrijk en dichtbij... Midden tussen de groene naaldbomen vind je alles wat kinderen nodig hebben. Een fraaie bosrijke buitenruimte, hartverwarmende opvang, sterke pedagogische pijlers, voor- en vroegschoolse educatie en een inspirerend onderwijsaanbod. Met sinds kort een heus, uitdagend speelobject met de sprookjesachtige naam: Klimcombinatie Charles Dickens. Weliswaar gaat het bij Dickens over de vrekkige, inhalige Scrooge, maar in het sprookje verandert hij van een oude, twistzieke, gierige man in een berouwvol, vrijgevig mens. Terwijl de leerlingen op en onder het toestel actief zijn ondergaan ze een actief natuursprookje!

Basisschool De Wildert

Breda, Nederland

Ontwerp en projectbegeleiding: Jan Ooms

Als zoveel schoolpleinen was het plein van De Wildert een betonnen vlakte met enkele oude speeltoestellen op versleten kunstgras. In overleg met gemeente, leerkrachten, leerlingen en ouders werd een plan ontwikkeld èn gerealiseerd met als thema’s: natuureducatie en beleving, buitenonderwijs, hemelwaterafvoer/berging en koppeling met het gemeentelijk sportbeleid.

Een belangrijke rol voor groen; klimaat en natuureducatie en beleving
Onderwijs ook buiten!
Hemelwaterafvoer niet meer rechtstreeks op het riool, maar eerst op het terrein
Meer en beter bewegen!
Koppeling met het gemeentelijke sportveld buiten het schoolplein: het sportveld ook voor de school en het schoolplein ook voor de buurt.

Huis van de Heuvel

Breda, Nederland

Het schoolplein, net als de huizenblokken en het centrale plein de groene Brink, vertoont een duidelijke orthogonale structuur.

Voor het ontwerp van de speelplaats op het schoolplein moest deze structuur gehandhaafd blijven, daar een monument. Het grootste deel van het speelparcours bestaat uit balanceerelementen met een valhoogte van maximaal 60 cm. Het centrale deel, voorheen bestaande uit asfalt, bestaat uit een klimtoren met glijbaan, een touwenklimparcours en een nestschommel, de favoriet van de schoolkinderen. Alle toestellen zijn maatwerk.

Ideeënschets: Dorith van Gestel
Ontwerp speelelementen: Studio voor advies & ontwerp Jan Ooms en Dorith van Gestel
Projectleiding: Studio voor advies en ontwerp Jan Ooms
Uitvoering: Nooijen Terreininrichting, Oss

Offerte aanvragen

Hartelijk dank voor uw interesse in onze producten en diensten.

U kunt een offerte aanvragen door een product toe te voegen aan uw favorietenlijst.

Als u bovenin de pagina op het “hartje” klikt, volgt de rest vanzelf.

Offerte aanvragen