Speeltoestellen voor kinderopvang

Nog te vaak blijkt de buitenruimte van een kinderdagverblijf onvoldoende ingericht om jonge kinderen vrij te laten spelen. Want een gezond kind leert zelf zijn evenwicht te bewaren, zelf op te staan na een val. Vallen schijnt niet meer bij een gezonde ontwikkeling van een kind te horen. In toenemende mate zien we peuters en kleuters onder hun niveau bewegen.

Goede Speelprojecten realiseert spannende, natuurlijke en avontuurlijke buitenruimtes bij kinderdagverblijven. Wij zien het als een uitdaging toestellen te creëren die ergonomisch gevormd zijn en aangepast aan de fysieke en emotionele behoeften van het (jonge) kind. Fantasievolle, ambachtelijk vormgegeven robiniahouten toestellen met kunstzinnige details dragen bij aan het oh zo belangrijke verbeeldende spel.
Nu kinderen al zo vroeg geconfronteerd worden met de virtualisering van de werkelijkheid (film, tv, computeranimaties, reclame) is het van groot belang ze te stimuleren tot ‘verbeeldend’ spel.

Recent onderzoek laat zien dat naarmate er meer verbeeldend wordt gespeeld er minder sprake is van gedragsproblematiek. En de mooiste plekken voor verbeeldend spel zijn uitdagende plekken, prikkelende objecten afgewisseld met groen, zand en water.

SDK Groenland

Dordrecht, Nederland

“Heerlijk picknicken in onze natuurtuin of snoepen uit eigen moestuin …….”, zomaar enkele mogelijkheden die de uitdagende buitenruimte van SDK Kinderopvang in Dordrecht biedt.
Kinderen ontwikkelen zich spelenderwijs en het liefst in de buitenlucht met om zich heen veel groen. Ontdekken staat voorop bij SDK en het liefst samen ontdekken, dat geeft immers het kind veel zelfvertrouwen. De buitenruimte is dan ook zo ingericht dat het uitdaagt tot die ontdekking, tot exploratie. Speelobjecten en de elementen die aansluiten bij de belevingswereld van jonge kinderen.

Kinderopvang Zwaluwstraat

Mechelen, België

De kinderkribbe van de Zwaluwstraat in Mechelen was aan vergroening toe, wat leidde tot de realisatie van een vernieuwde groene speelplek in 2018. Deze speelplaats is voorzien van een kruipbuis met heuvel er bovenop, die vol ligt met stapstammen als "brug". Ook is er voorzien in een nieuwe zandbak.