Ontwerp

Ontwerpaanpak: vakmanschap en betrokkenheid

Elk speelgebied heeft unieke kwaliteiten/mogelijkheden en vraagt om een eigen oplossing. De inrichting van een speelgebied begint met een goed ontwerp, waarbij de omgeving en de natuur leidend horen te zijn.

Er bestaat nogal eens onduidelijkheid over het begrip ‘ontwerp’ in relatie tot het zogenaamde ‘inrichtingsplan’. Voor een gedefinieerde situatie hebben wij op basis van onze jarenlange expertise ruim voldoende ervaring voor een gedegen inrichtingsplan van speel- en ontmoetingsplekken. Voor wat betreft het ‘ontwerp’ spreken we over een meer complex beeld; hiervoor schakelen wij altijd een ontwerper in. Immers dit is een vak apart! Al jarenlang werken wij hierin samen met gerenommeerde ontwerpbureaus en investeren in een passende samenwerking met opdrachtgevers en belanghebbenden. Dat levert extra expertise en kennis op, maar vooral ook draagvlak.

Het maakt namelijk nogal uit of het de openbare ruimte betreft, onderwijs en kinderopvang of de recreatiesector. Een goede speelplek biedt spanning, uitdaging, avontuur en is bovendien maatwerk. Met andere woorden: speeltoestellen verliezen een belangrijk deel van hun betekenis als de (natuurlijke) omgeving er niet naadloos op aansluit. De omgeving moet de toon zetten, een vanzelfsprekende drager zijn voor uitdaging en avontuur.

Partners

Branchevereniging Spelen & Bewegen

De Branchevereniging Spelen & Bewegen zet zich in voor optimaal ingerichte sport-, speel- en ontmoetingsplekken. Van natuurlijke speelplekken tot sportparken voor jong en oud. De leden zijn expert in ontwerp, onderhoud en beheer en veiligheidsinspectie. Tevens excelleert de Branchevereniging op het gebied van kennis en onderzoek en is zij gesprekspartner voor overheid en diverse instellingen.

De Speeltuinbende

De Speeltuinbende is een initiatief van het NSGK. De stichting NSGK vindt dat kinderen met een handicap het recht hebben om in hun buurt veilig buiten te kunnen spelen, samen met andere kinderen. Buitenspelen gaat voor veel kinderen met een beperking echter niet vanzelf.

NL Greenlabel

NL Greenlabel is het eerste integrale duurzaamheidslabel voor de buitenruimte in Nederland. Het label is ontwikkeld door Lodewijk Hoekstra, de bekende TV- tuinman van RTL 4 en Nico Wissing, landschapsontwerper met wereldfaam. Het verminderen van de footprint en het creëren van levende duurzame buitenruimtes zijn voor NL Greenlabel belangrijke peilers.