Klimaatschoolplein

Een droom van een schoolspeelplaats

Over hoe een leerkracht naar een troosteloos, leeg schoolplein keek. Over klimaatadaptatie en -mitigatie. Over hoe ontharding resulteert in het tegengaan van hitte-eiland effecten, meer ruimte voor water, betere luchtkwaliteit, grotere biodiversiteit, meer CO2 opslag enz.
Projectbeschrijving van de totstandkoming van het schoolplein op de Sint-Paulusschool te Kortrijk

Van schoolspeelplaats naar speelplek voor de buurt

Wist je dat?

februari 2020

Je hoort het je moeder nog zeggen: ‘in onze tijd ging dat wel anders’… Buitenspelen!

Toen: Na een woensdagmiddag heerlijk buiten te hebben gespeeld met de buurtkinderen, liep je fluitend terug naar huis. Een spannende wedstrijd zaklopen, in van die scherp geurende jute zakken. Onder de modder kwam je thuis en je wist al wat je moeder zou gaan zeggen. Gelukkig nam je vader het dan nog wel eens voor je op, door te zeggen dat jullie natuurlijk niet voor niets een wasmachine hebben.

Nu: Als je nu langs een speelplaats loopt, ziet het er rustiger uit dan vroeger. Ook op grasveldjes zie je steeds minder kinderen. Vandaag de dag vertoeft het kroost steeds vaker voor de TV of zit achter de computer … euh tablet of smartphone te chillen. Gelukkig zie je ook nog wel eens kinderen buiten spelen en sporten. Bijvoorbeeld op een coole trampoline. En trampolines zijn niet alleen leuk, maar je oefent ook vaardigheden als lichaamsbeheersing, coördinatie en balans.

Wist je dat?

december 2019

Twintig minuten trampolinespringen hetzelfde doet als een half uur intensief sporten, maar dat het veel beter voelt (volgens The American Council on Exercise). De plezierfactor overstijgt de factor dat je hard aan je conditie werkt. Trampolinespringen bleek dezelfde effecten te hebben als elf kilometer per uur hardlopen, fietsen, of het spelen van voetbal of basketbal. Geen enkele training is zo effectief, kost maar zo weinig tijd en is zo ontzettend veelzijdig.

Tip: “Hoge sprongen, lage drempels”. Trampolines zijn uitdagend voor jong en oud en zelfs toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Ze dragen daarom bij aan een inclusieve samenleving.

Wist je dat?

september 2019

De aanwezigheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte de belangrijkste graadmeter is voor de kwaliteit ervan? Een buitenruimte die veilig aanvoelt nodigt namelijk uit tot buitenspelen voor jongens én meisjes. Intergenerationele activiteiten en de juiste fysieke en sociale mix bieden ontmoeting en sociale controle. Een kind- en gendervriendelijke fysieke inrichting van het openbare domein is dus noodzakelijk en moet samengaan met sociale activiteiten en toezicht.

Tip: Wil je onderzoeken of buitenruimte veilig is? Gebruik dan de aanwezigheid van meisjes als maatstaf. Want net zoals ottertjes in de natuur wijzen op een hoge waterkwaliteit, is de aanwezigheid van meisjes een indicatie van een kwalitatieve openbare ruimte.

Wist je dat?

juni 2019

Of je nu vier of twaalf jaar bent, spelen in een uitdagende, natuurlijke omgeving en zelf op ontdekking gaan is super leuk. Volwassenen zijn daar soms minder enthousiast over omdat ze bang zijn dat er iets kan gebeuren.
Waar ligt die grens tussen veiligheid en uitdaging? De speelomgevingen anno nu zijn aan strenge veiligheidsregels gebonden, waarbij zowel de toestellen als de omgeving een risicoanalyse ondergaan. Dat neemt niet weg dat speelomgevingen er ook natuurlijk en avontuurlijk uit kunnen zien.

Tip: Laat kinderen rustig op onderzoek gaan naar hun mogelijkheden en beperkingen zonder ze op een toestel te helpen (waar ze dan misschien ook niet meer af durven). En houd bij de kleintjes rustig een oogje in het zeil.