Speeltoestellen in parken

Allerlei onderzoeken tonen de positieve effecten van groen in de woonomgeving aan (o.a. Maas, 2008: Faber/Taylor e.a. 1998: RMNO, 2004). Immers, de aanwezigheid van groen in de buurt nodigt uit tot wandelen, fietsen, ontmoeten en buitenspelen en –sporten wat allemaal tot een betere gezondheid leidt. Zelfs is aangetoond dat groen in de directe leefomgeving de kans op depressies en veel andere ziekten verlaagt! In groene wijken hebben kinderen minder last van overgewicht en leidt het vele buitenspelen later tot ook meer buitensporten. Jong geleerd is oud gedaan...

Door de natuur van dichtbij mee te maken ontwikkelen kinderen een gevoel van verantwoordelijkheid en betrokkenheid: een zorgende houding ten opzichte van de natuur. Avontuurlijke omgevingen met veel natuurlijk elementen stimuleren verbeeldend spel wat weer een positieve invloed heeft op cognitieve en sociale vaardigheden. Zelfs is er sprake van minder gedragsproblematiek (Van der Pol, 2005).

 

Als pionier op het gebied van natuurlijke en avontuurlijke speelplekken heeft Goede Speelprojecten inmiddels een decennialange expertise.

 

Een greep uit de referenties van openbare speelterreinen in parken in Nederland en België op deze pagina.

 

Zie ook  referenties buurtspeelplekken