Speeltoestellen en parkinrichting voor openbare speelplekken

Goede Speelprojecten levert een uitgebreid programma aan speel- en sporttoestellen voor een brede doelgroep met zowel robinia als hightech materialen. Als specialist in turnkey projecten is Goede Speelprojecten uw partner voor advies, ontwerp en realisatie van sport-, speel- en ontmoetingsplekken.

Kinderen hebben de openbare ruimte hard nodig: om te spelen, om naar school te gaan, om te fietsen, elkaar te ontmoeten, hun stad te ontdekken en te recreëren. Een kindvriendelijke openbare ruimte biedt kinderen bescherming, bewegingsvrijheid en belevingswaarde. Maar de openbare ruimte heeft op haar beurt kinderen en jongeren even hard nodig. Immers, zij maken van de openbare ruimte een sociale ruimte!

Al decennialang richt Goede Speelprojecten zich met dynamische, natuurlijke constructies op avontuurlijk spel: beeldend, abstract, transparant en vooral uitdagend! Niet alleen het criterium van kindvriendelijkheid, maar ook dat van duurzaamheid, revitalisering van (vaak heel kindrijke) achterstandswijken en een hoger ambitieniveau voor ruimtelijke kwaliteit zijn belangrijke accenten.

Waterland

Spijkenisse, Nederland

Het begon als een buurtinitiatief vanuit de Bewonersgroep Waterland. Vanuit alle ideeën werd de inrichting van het park als beste voorstel gekozen om te realiseren. Het heeft alle verwachtingen overtroffen. De hele buurt, wijk en omgeving kan hier naar hartenlust gebruik van maken. Het nieuwe park is ingericht met toestellen geschikt voor alle leeftijden: zoals een klimtoren met lange buisglijbaan op de heuvel, een kabelbaan, een waterspeelplaats om te kliederen, een nestschommel en een bandschommel en niet te vergeten: een spannend parcours om in te klimmen, klauteren en balanceren. Ook is er voldoende zitgelegenheid voor de begeleiders. Mede dankzij de NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) is dit project tot stand gekomen.

De kinderen uit de wijk hebben zelf kunnen meedenken over wat zij graag zouden terugzien in de nieuwe speeltuin. Op basis van hun ideeën is er een ontwerp gemaakt voor een speeltuin die is opgebouwd uit natuurlijke, duurzame materialen. De speelgelegenheid heeft een bijzondere vorm, een centrum met twee daaruit waaierende armen. Deze vorm is gebaseerd op ons eigen sterrenstelsel. De inspiratie hiervoor kwam van de nabijgelegen Sterrenwacht.

Samen met de kinderen uit de wijk verrichtten wethouder Jan Willem Mijnans (beheer openbare ruimte) en directielid (Asset Manager Zuid) Simon Vroemen van NAM de officiële opening. Wethouder Mijnans: “De ambitie van het college is ervoor zorgen dat Nissewaard een fijne plek is om te leven. Bijvoorbeeld door voldoende eigentijdse speelvoorzieningen, ook voor kinderen met een fysieke beperking. Daarom zijn we heel blij dat Natuurspeeltuin Park Waterland nu is geopend.”

De officiële opening vond plaats met assistentie van wethouder Chris Hottentot (duurzaamheid) en de voormalig wethouder op dit dossier, Igor Bal. “De Nederlandse Aardolie Maatschappij heeft de laatste jaren gas gewonnen uit drie verschillende kleine gasvelden in Spijkenisse. In 2020 kwam daar een vierde, kleinschalig veld bij in Waterland. Het toenmalige college van B&W en met name Igor Bal heeft zich toen hard gemaakt voor een maatschappelijke investering van de NAM”, legt Hottentot uit. “Inmiddels wordt er gas geproduceerd uit het gasveld onder Waterland en die gaswinning wordt in 2026 afgebouwd. De oplevering van deze natuurspeeltuin symboliseert niet alleen de gaswinning in Spijkenisse, maar is ook een maatschappelijke bijdrage van NAM aan de omgeving waar zij lange tijd te gast is.” (bron: Externe Communicatie gemeente Nissewaard).

Bekijk hier een video van de opening

Leeuwerikpark

Antwerpen, België

Open ruimte optimaal benutten is dezer dagen van cruciaal belang. Antwerpen Berchem begrijpt dat en kleurt daarom groen. Het verbindt de binnen- en buitenstad door de herontwikkeling van haar parken, waaronder het Leeuwerikpark. De stad wil meteen ook een thuis creëren in het park, een zogenoemde Third Place.
De grote troef? Bespeelbare kunst.

Wouw De Hoogt

Roosendaal, Nederland

Door de weldoordachte aanleg van een wadi in Wouw (gemeente Roosendaal) veranderde een saaie nieuwbouwwijk in een klimaatrobuuste publieke ruimte inclusief speelplek. Waterinfiltratie, vergroening, speelruimte en een ontmoetingsplek voor jong en oud.

Spelen en natuurSpelen in de natuur is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling bij kinderen en het stimuleert creativiteit ensociale intelligentie. Daarnaast krijgen kinderen door het spelen in de natuur veel lichaamsbeweging en hebbendaardoor minder last van overgewicht. En spelen in het groen is gewoon hartstikke leuk!

Klimaatbestendige speelplekkenEen wadi is een mooi voorbeeld van een klimaatbestendige speelplek. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van de opslagmogelijkheden van de bodem bij veel neerslag. En als er geen water in de wadi staat is dit een uitstekende mogelijkheid om de strook als parkje of speelterrein te gebruiken. Maar hetkan vooral ook een spannende, uitdagende klim-/klauterroutezijn met de kans op natte voeten.

Het Wouw-effectDoor de weldoordachte aanleg van een wadi in Wouw (gemeente Roosendaal) veranderde een saaie nieuwbouwbuurtin een klimaatrobuuste publieke ruimte.Waterinfiltratie, vergroening, speelruimte en ontmoetingsplekkenvormden de ingrediënten voor een prachtige, klimaatbestendige speelplek.

Lees hier de volledige publicatie Het Wouw effect

De Ronde Venen

Abcoude, Nederland

De Ronde Venen is een groene gemeente met een rijke cultuurhistorie. In de nieuwbouwwijk Land van Winkel zijn diverse avontuurlijke speelplekken ingericht. Deze blijken zeer aantrekkelijk te zijn, o.a. dankzij het gevarieerde speelaanbod en mooi materiaalgebruik.

Parkzoom 3

Bergschenhoek, Lansingerland

De gezellige wijk Parkzoom 3 is een centrale speelplek rijker. Kinderen van elke leeftijd kunnen er naar hartenlust spelen in het zand, klimmen, klauteren en glijden. Er is een imposante glijbaantoren op een heuvel, een uitgebreid en avontuurlijk touwenparcours, een prachtige zandbak met zandspeeltoestel, een glijbaantoren voor de jongere kinderen, een wip, een mikado klimtoestel enz. De natuurlijke, robuuste uitstraling van het robiniahout dragen zeker bij aan de beleving van het spelende kind en ook de volwassenen.