Duurzame buitenruimte - NL Greenlabel - Klik voor een grotere foto

Duurzame buitenruimte - NL Greenlabel

Van ambitie tot uitvoering

Bijna dagelijks komen er berichten in het nieuws over extreme weersituaties ergens ter wereld. Een smeltende Noordpool, sneeuwstormen in de VS, grote droogte in Afrika, overstromingen in Azië en El Nino in Zuid-Amerika. Dat lijkt ver van ons bed, maar de aarde is een gesloten systeem waarbij wij linksom of rechtsom ook de effecten merken van deze weerextremen. Ons hele ecosysteem en daarmee onze gezondheid, veiligheid en toekomst zijn sterk verweven met klimaatveranderingen op deze aarde. De inrichting van ons (stedelijk) landschap bepaalt of het water weg kan, hoe de temperatuur reageert en hoe gevoelig het is voor extremen. Juist veel groen in druk bevolkte gebieden helpt voor betere leefomstandigheden, ook geestelijk. Het daadwerkelijk realiseren van een duurzame ontwikkeling is pas net begonnen en daarom een buitengewone opdracht voor de generatie die nu haar verantwoordelijkheid neemt.

 

NL Greenlabel

Om dit doel te bereiken werken wij nauw samen met NL Greenlabel. In toenemende mate is er vraag naar duurzaamheid in de buitenruimte en vooral een methodiek om dit te kunnen beoordelen. (Lokale) overheden, woningcorporaties, architecten en projectontwikkelaars hebben nadrukkelijk behoefte aan een praktisch instrument dat de integrale duurzaamheid van de buitenruimte inzichtelijk maakt. En bovenal meetbaar! Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van NL Greenlabel een duurzaamheidspaspoort Buitenruimte ontwikkeld. Op basis van een 7-tal criteria worden producten, materialen en projecten beoordeeld. Onderdeel van de toetsing is de wijze waarop met reststoffen wordt omgegaan. Dit sluit goed aan bij het begrip circulaire economie, waarvoor terecht veel aandacht wordt gevraagd. Vrijwel ieder plan heeft elementen die verband houden met energie, klimaat maar evenzeer met de aanwezige bodem, water en de biodiversiteit.

 

Als enige leverancier van speelobjecten beschikt Goede Speelprojecten over NL Greenlabel duurzaamheidspaspoorten Buitenruimte, categorie A. De duurzaamheidspaspoorten geven ons en onze opdrachtgevers praktische handvatten bij het duurzaamheidsgesprek dat we allemaal hoognodig moeten aangaan.

Copyright Goede Speelprojecten 1999 - 2017